Zeilboot huren IJsselmeer

 

Lemmer Friesland

 

We beginnen onze reis in lemmer waar we bij Yachtcharter Lemmer een bavaria 35 cruiser zeilboot huren vanaf hun basis bij 4 sterren Yachthaven Iselmar voor we uitgevaren naar het IJsselmeer zijn hebben we nog snel een bezoek aan het subtropische zwembad en sauna gebracht waar we van onze verhuurder gratis gebruik konden maken door middel van een pasje dat aan boord lag. In de stad was het zeer gezellig de vele terassen waren vol met watersportes en toeristen, de doorvaart door de Lemstersluis ging probleemloos en de sluiswachters waren zeer behulpzaam 

 

 

zeilboot hren ijsselmeer zeilboot huren ijsselmeer lemmer
Centrum   Terrassen
zeilboot huren ijsselmeer zeilboot huren ijsselmeer zeilboot huren ijsselmeer
Sluiswachters woning Lemstersluis Sluisbediening

 

Hindelopen

 

We zetten nu koers naar Hindelopen  waar we na ongeveer 6 uur zeilen binnen varen in de oude stadshaven en een ligplaats vinden voor de nacht vinden.

Hindeloopen  is een van de Friese elf steden en bezat vroeger een grote vloot van ruim tachtig schepen. Aan de kapitale 17e- en 18e-eeuwse kapiteinshuizen is nog te zien hoe rijk de Hindeloopers waren.

 

 

 

 

zeilboot huren ijsselmeer zeilboot huren ijsselmeer hindelopen zeilboot huren ijsselmeer hindelopen
Hindeloper toren Stads haven sluis
     
     

Urk

 

Urk is een van de bekendste voormalige eilanden van ons land en staat bekend om haar eigen tradities. Tegenwoordig ligt het dorpje in de Noordoostpolder aan de oevers van het IJsselmeer,  vroeger was dit echter heel anders. Urk heeft een lange geschiedenis die terug gaat naar de 10e eeuw na Christus, toen het nog een eiland was. Het eiland Urk heeft decennia lang een strategische locatie, langs de scheepsvaartroutes naar Amsterdam, in de Zuiderzee gehad totdat in 1939 Urk met het vaste land werd verbonden door een nieuwe dijk naar Lemmer. Twee jaar later werd de Noordoostpolder helemaal drooggelegd en maakte Urk officieel deel uit van het vaste land.

Het eiland Urk is jarenlang op visserij aangewezen geweest en door de geïsoleerde ligging ontwikkelden de inwoners langzaam hun eigen cultuur en gebruiken die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaan. Zo wordt er op Urk bijvoorbeeld nog steeds Urkers gesproken, een eigen taal die niet op andere dialecten uit de omgeving lijkt. Natuurlijk hebben de Urkers ook een eigen volkslied en klederdracht die tot een van de mooiste van Nederland wordt gerekend. De afgelopen jaren is de traditionele kleding echter steeds minder in het Urker straatbeeld te vinden, het wordt nu nog vooral door ouderen en tijdens hoogtijdagen en speciale gelegenheden gedragen.
De traditionele gebruiken, het oude kleine centrum en de locatie aan het IJsselmeer maken van Urk een interessante bezienswaardigheid. Vooral in de zomer weten bezoekers hun weg te vinden naar het voormalige eiland. Het is heerlijk door de smalle straatjes, binnenhofjes en langs oude vissershuisjes te wandelen en weg te dromen naar vervlogen tijden. De vuurtoren, enkele monumenten en het museum 'het oude raadhuis' zijn andere attracties die op Urk te vinden zijn. Ook kan een aantal kerken in het dorp worden bezocht; Urk is een van de kerkelijkste gemeentes van Nederland.

De visserij is altijd belangrijk geweest voor Urk en toen de Afsluitdijk werd gebouwd, het zoete IJsselmeer werd gecreëerd en Urk geen eiland meer was werd er gedacht dat de Urker visserij snel zou verdwijnen. Niets is echter minder waar; de Urkers gingen op de Noordzee vissen, en het dorp heeft een van de grootste visafslagen van het land en tijdens een bezoek aan Urk moet er zeker een vers visje aan de dijk worden gehapt.

 

  

urk vuurtoren urk haven